Kom och lyssna på Rödgrönröra på Wilmas imorgon, skärtorsdagen!

2017-04-12

Skärtorsdagen, 13 April, kl. 21:30.

Rödgrönröra spelar på Arvikas musikpub Wilmas.
Kom och lyssna på proggbandet med rötter i progressiv svensk musik och vardagsperspektivet i fokus. Gamla progg-hits och en hel del eget material lär ljuda ur högtalarna, där alla låtar är på svenska.

Bandmedlemmar:
Bosse Forsberg: Gitarr, munspel, sång
Ingemar Gustafsson: Gitarr, mandola, mandolin
Anders Nordlöf: Fiol, slagverk, sång
Sören Persson: Trummor
Janne Réhn: Slagverk, sång
Peter Serck: Bas, dragspel, sång

 

I musikmagasinet HYMN, i artikeln ”De 100 bästa svenska progglåtarna (1967-1980)” kan läsas:

”Svensk progg – lika älskad som bespottad. Men oavsett vad man tycker om den så kan man inte prata bort hur mycket den betyder för den svenska musikscenens utveckling. Innan proggen, eller den alternativa musikrörelsen (eller bara ”musikrörelsen”) som den ofta kallas var det ingen som sjöng popmusik på svenska.”

”…svenskspråkig popmusik var något som inte existerade, och knappt ansågs genomförbart, i mitten av 60-talet.”

”Proggen består något förenklat av två typer av musik: politisk progg (rockband mer eller mindre influerade av amerikansk rock samt vistrubadurer) och ”musikalisk” progg (instrumentala, experimentella och/eller psykedeliska band. Ibland var de influerade av folkmusik).”

”Under slutet av 70-talet tog punken över, och även om den är politisk så är den inte alls progg, snarare en reaktion på den. Den progressiva musikrörelsen tappade fart och Nationalteaterns Rövarkungens ö från 1980 kan ses som den sista riktiga proggskivan, även om det gjorts musik som är extremt influerad av proggen efter det.”

http://hymn.se/2016/03/24/de-100-basta-svenska-progglatarna-1967-1980/